sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Jos ei jouluna ole lunta..?



Omituisin joulukuu ikinä. Ei lunta, ei pakkasta, ei lahjastressiä, ei onko-pakko-siivota-kaikki-kaapit-jos-ei-taho –stressiä. Joulukoristeita on ympäri kaupunkia, ja iltaisin Orchard Roadia on ihan kiva kävellä kaikkien valojen ja koristeiden alla, mutta ei se tunnu kyllä yhtään samalta. Singaporessa suurin osa väestöstä on joko buddhalaisia tai taolaisia, kristittyjä on väestöstä reilut 10 %. Senkin takia joulu täälläpäin maailmaa on lähinnä vain pelkkä kaupallinen juhla. Mitään virallisia vapaapäiviä ei ole, kaikki rullaa jouluna kuten minä tahansa päivänä. Paikalliset otattavat kuvia itsestään ostoskeskusten joulukoristeiden keskellä, suklaata hamstrataan tarjouksista ja lapset käyvät istumassa pienimahaisen ja vinosilmäisen joulupukin sylissä. Kyllä tekisi mieli käydä kiskaisemassa parrasta, että sä et oo hei mikään oikee pukki!


"Osta, osta, osta!", huutaa Orchard Road.














Joulutunnelmaa etsimässä meidän kanssa oli viime viikolla myös ystävämme Heidi, joka päätti Aasian turneensa Singaporeen. Pakollisten nähtävyyksien lisäksi otimme tuntumaa myös singaporelaiseen terveydenhuoltoon, kun Heidin palovamma vaati vähän lääkärinkin hoitoa. En tiedä oliko kyseessä rahastus vai varman päälle pelaaminen, mutta hieman tulehtunutta palovammaa käytiin putsauttamassa yhteensä 3 päivänä peräkkäin, joista kahtena ensimmäisenä päivänä lyötiin myös antibioottipiikki takamukseen. Tämän lisäksi suun kautta otettavia antibiootteja piti ottaa 8 kpl/päivä (!) Myöhemmin Suomessa lääkäri oli naureskellut, että tulehdus on kyllä varmasti lähtenyt tuolla määrällä antibioottia.. Suomessa palovammat hoidetaan siis hieman eri tavalla! Ja dollarilasku oli melkoinen, vakuutusyhtiö kiittää varmasti!

Heidin kanssa käytiin kokeilemassa myös yhtä tyypillistä Singaporen herkkua, kalanpääcurrya. Purppuranapsijasta tehty hurjan näköinen ruoka oli varsin maittavaa! Satsista maksoimme yhteensä 15 Singaporen dollaria (n. 10€) eli vähän enemmän kuin ruuasta normaalisti, mutta annoksesta riitti naan-leivän ja riisin kera kolmelle paremmin kuin hyvin. Kalansilmiä meistä kukaan ei syönyt, vaikka nekin kai syömiskelpoisia olisi ollut.

Keltanokat suosittelee! Kalanpääcurry
 
Meille paras (ja ainut!) joululahja oli, että vakituinen vuokrakämppä löytyi. Prosessi ei ollut mikään kovin helppo, koska suurin osa vuokra-asunnoista on tarkoitettu pitkäaikaiseen vuokraukseen, monet vaativat jopa 2 vuoden vuokrasopimuksen solmimista kerralla. Toinen hankala asia oli välityspalkkio, joka Singaporessa tarkoittaa yleensä puolen kuun vuokraa. Alle puolen vuoden sopimuksesta olisi ollut aivan älytöntä maksaa välityspalkkiota, joten oltiin koko kämpänhakuasiassa aika lailla omillamme. Paikallislehti The Straits Times tarjoaa monta aukeamaa vuokra-asuntoja, mutta lyhyistä ilmoituksista ei useimmiten saa mitään selkoa. Property Gurun nettisivusto taas on täynnä välityspalkkiota vaanivia kiinteistökuningattaria. Meidän taktiikka oli kytätä Craigslistin nettisivustoa, ja sieltähän tämäkin asunto siis löytyi. Pieni ja söpö parvekkeellinen yksiö, josta täytyy kyllä kokoonsa nähden maksaa maltaita (asuminen Singaporessa on Aasiaan hintatasoon nähden kallista), mutta jonka vuokra sisältää niin veden, sähkön kuin netin. Nettiliittymän solmiminen ilman Singaporen työlupaa tms. olisi varmaan ollut lähes mahdotonta. Asunto sijaitsee 13. kerroksessa eli hyvin maltillisissa korkeuksissa. (Toinen asunto, jota kävimme katsomassa, sijaitsi 29. kerroksessa ja sieltä oli melko mielenkiintoista katsoa parvekkeelta alas, huh huh..) Ikean reissun tämä kyllä vaatii, koska lakanoita ja pyyhkeitä asunnossa ei ole. Saapa nähdä päästäänkö sieltä suoraan kotiin vai vetääkö veri lihapullien luo..

Tällä hetkellä ollaan viettämässä joulunpyhiä Vietnamissa. Lämpötila Hanoissa on ”vain” n. +20, joten joulutunnelmaa on täällä ehkä hieman enemmän kuin Singaporessa. St. Josephin katedraalissa on kaiketi jotain jouluaatto-ohjelmaa maanantaina, ehkä suuntaamme sinne. Ja riisipuuron sijaan voi syödä riisiä ja leikkiä löytävänsä mantelin. Onneksi ruoka täälläkin on hirmu hyvää, joten onnistumme ehkä hetkeksi unohtamaan miten hyvää äitin jouluruoka olisikaan.

Ihanaa joulunaikaa kaikille rakkaille!

PS. Joulukorttirahat on tänä vuonna annettu filippiiniläisen ja vietnamilaisen turismin tukemiseen; turha ravistella posti-kusteja.

3 kommenttia:

  1. Ihanaa joulua rakkaat!Me suunnataan pohojanmaalle huomenna!

    VastaaPoista
  2. Kylläpä löysitte monenlaisia joulukuusia! Palovamma olisi varmasti hoitunut ilman lääkäriä, oikealla Aloe Vera geelillä...
    Mummu oli onnellinen, kun Tapanin vierailijoita oli jopa 36!
    Täällä Espoossa vuosi vaihtui vesisateessa ja lumikinokset ovat huvenneet melkoisesti.
    Onnea uudelle kodille ja oikein hyvää ja antoisaa Uutta Vuotta 2013! t. Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, hyvää uutta vuotta sinnekin! Eiköhän sitä lunta vielä tule, niin pääsette hiihtämään.

      Aloe verasta tuskin haittaakaan olisi ollut, mutta lähes kolmannen asteen palovammana (mopon pakoputkesta) vaati kyllä myös lääkärikäynnin. Täällä tropiikissa kaikki tuollaiset tuntuu paranevan muutenkin hitaammin.

      Terveisiä muillekin!

      Poista