tiistai 27. marraskuuta 2012

“Sila berhati-hati ruang di platform”



Ensikosketus Singaporeen.  Lentokoneesta ulos astuttaessa kauan odotettu trooppinen lehmänhönkä hyväili hetken, kunnes vastaan puhalsi lentokentän hyinen ilmastointi. Tyypillistä. Muutaman vaatekerroksen riisumisen jälkeen suuntasimme kentän MRT-aseman lippuluukulle ostamaan EZ-Link –matkakortit, ja niin kaksi valkoista jättiläistä olivat valmiit hyppäämään junan kyytiin pienten singaporelaisten sekaan.

Junassa silmiin pisti heti ne kuuluisat kieltomerkit; ei passaa tupakoida, älä syö, elä juo, äläkä ainakaan kanniskele syttyviä aineita mukanasi. Ja perässä sakon määrä nelinumeroisena. Siinä kun tarkemmin ajatteli ja ympärilleen kyräili, niin ei oikeastaan ollut sittenkään enää jano. Vielä kun asemia kuuluttava heleä-ääninen täti muistutti, että mikäli havaitsee kulkuneuvossa epäilyttävän näköisiä matkustajia tai tavaroita, pitää ilmoittaa välittömästi, me molemmat näytettiin varmasti ihan raportoitavilta yksilöiltä. Minä keskityin tuijottamaan ovessa olevaa kylttiä: Sila berhati-hati ruang di platform (=Varothan junan ja laiturin välillä olevaa kuilua.)..


MRT-linjat itsessään ovat kyllä vallan mainioita; aina aikataulussaan, hyvin ilmastoituja ja jo mainittu seesteinen täti kuuluttaa asemat erittäin selkeällä äänellä. Myös asemilla on hyvät opasteet joka suuntaan, sopii siis turisteillekin aivan loistavasti. Matkan hinta määräytyy sen pituuden mukaan; laiturille mentäessä leimaat kortin ja määränpäässä laiturilta poistuessa leimaat uudestaan, jolloin kortille ladattu arvo vähenee tarvittavan summan.  Kaupunkialueella hinnat pyörivät dollarin molemmin puolin. Sama systeemi on busseissa, sillä erotuksella, että ilmastoimattomissa busseissa hinnat ovat hitusen halvempia.  Taksitkaan eivät kalliita ole, 5 dollarilla pääsee jo etenemään hyvin.

Tarkan markan matkaajina mehän emme tietenkään ottaneet Aljuniedin asemalta taksia hotellille, koska matkaa oli vain 800m. Mutta kun niskaan tulee suhteellisen rankka vesikuuro, tuo matka tuntuu kovin pitkältä. Singaporen sadekausi ulottuu marraskuulta tammikuulle, ja sen olemme saaneet tuta. Aamun kaunis auringonpaiste muuttuu iltapäivää kohden harmaiksi pilvilautoiksi ja viimeistään viideltä ropisee. Usein ukkosen kera, mutta mikä parasta: meikäläisen migreenille altis kuuppa ei ole kertaakaan tästä reklamoinut. Eläköön! Jännä seurata missä suhteessa sademäärä vähenee kuivalle kaudelle siirryttäessä. Lämpötilahan ei sateesta huolimatta juurikaan laske, tasainen +30 pätee ympäri vuoden.

Ensimmäiseksi viikoksi varattu naurettavan edullinen hotellimme (Fragrance Hotel Crystal) sijaitsi siis Geylang Roadin varrella. Pikainen tupatarkastus selvensi miksi hotelli on niin edullinen. Todettuamme huoneen kosteusprosentiksi noin 110 ja että kylpyhuoneesta löytyy kuitenkin vain yksi meille entuudestaan tuntematon hyönteinen, plus että ilmastointilaite ulkonäöstään huolimatta toimi jollain tapaa, kuivien vaatteiden vaihdon jälkeen suunnistimme iltapalalle läheiseen katukeittiöön. Aiemmin olin lukenut pienestä matkaopas-kirjasestani, kuinka katukeittiöt ovat siistejä ja terveysviranomaisten tiukan valvonnan alla. Me tilasimme perinteistä hainanilaista ruokaa, chicken rice, annoksen hinta vaatimattomat 2,50 dollaria. Maittavaa ruokaa naamariin lappaessa aloin seurata naapurikeittiön kokkia, joka kattilan ja pannujen heiluttelujen välissä pisti pokkana tupakaksi. Jos sattui tulemaan asiakas, papparainen jätti tupakan hyllylle siksi aikaa. Samalla lautaseni alta tuijottaa iso kyltti ”No smoking”. Hmm. En uskaltanut ottaa tilanteesta kuvaa, vaikka mieli teki. Ruokajuomaksi Jukka tilasi rehvakkaasti keskiketterän, joka taitaa edelleen olla reissun ainut Singaporessa nautittu olut. Hinta 6 dollaria pisti miettimään, että tällähän saa jo kaksi lounasta.. Alkoholi on täällä samoissa hinnoissa kuin Suomessa, viinit sitäkin kalliimpia.

Hieman huonosti nukutun yön jälkeen lähdimme tutkailemaan lähiympäristöä. Hotellin vieressä oli rivi jonkin sortin ”liiketiloja”, selkeästi numeroituja, mutta ovissa ja ikkunoissa ei juurikaan muuta lukenut kuin aukioloajat. Onneksi helle ei ihan kaikkia aivonystyröitä ollut vielä sulattanut, ja pian tajusimme ettei näistä puljuista ainakaan aamupalasämpylöitä saa. Hotellin edulliselle hinnalle tuli yksi syy lisää: punaisten lyhtyjen alue! Edetessämme kohti MRT-asemaa – tällä kertaa päivänvalossa – paljastui Geylangin alueen ominaispiirteet. Maksulliset tytöt päivystävät ruokapaikkojen, kioskien, hedelmäkauppiaiden yms. edessä jo heti aamusta. Illemmalla passipaikat siirtyvät pienemmille kujille, ja markkinointi sen kuin kovenee; tytöt ottavat potentiaalisia asiakkaita ihan reippaasti ranteesta kiinni ja lataavat tiskiin parhaat myyntiargumenttinsa. Yritin yhtenä päivänä ehdottaa Jukalle täkynä olemista; käveltäisiin heistä ohi vähän toisistamme erillään, jotta kuulisi mitä he länsimaalaisille lirkuttelee..! Mutta ei se suostunut, pöh. Muutenkin Geylangin alue on täynnä ties millaista yrittäjää; kadunkulmissa parveilee mm. lääkekauppiaita, jotka levittää pelkissä painopakkauksissa olevat lääkkeet lakanan päälle esille. Lakanalla on sitten helppo kääriä tavarat takaisin reppuun, jos poliisi sattuu paikalle..


Ensimmäiset 12h olivat siis aika merkillisiä, mutta muutaman päivän pyörimiset kaupungilla antoi sen oikeamman kuvan Singaporesta. Todellakin: niin siistiä ja turvallista joka puolella, että uskaltaisin päästää mummunikin yksin maitokauppaan (poikkeuksena siis tuo Geylangin alue..). Mieletön suurkaupunki Marina Bayn pilvenpiirtäjineen, Clarke Quayn ja Boat Quayn maailmanluokan ravintoloineen sekä Orchard Roadin kalliine merkkiputiikkeineen.  Kaiken tämän keskellä sijaitsee piristysruiskeet Chinatown, Little India ja Kampong Glam, joissa kaikissa on omintakeinen tunnelma. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että piskuisessa saarivaltiossa (pinta-alaltaan Suomen pk-seudun kokoinen) asuu 5 miljoonaa ihmistä, useasta eri uskonnosta ja siltikin kaikki sulassa sovussa. Pisteenä iin päälle entisen trooppisen sademetsän päälle rakennettu kaupunki on aivan käsittämättömän vihreä, edelleen.

Näihin tunnelmiin!

Singaporen kuuluisin patsas, Merlion
Marina Bay Sands; rakentaminen kustansi 5 miljardia (S$)

Näkymä Level33:n pienpanimosta
Keltanokat suosittelee! Näkymä parantui illan tullen.
Clarke Quay, kunnostettu vanha satama-alue
Orchard Road - köyhät kyykkyyn
Art wears Prada
Chinatown
Little India
Arab Street / Kampong Glam
Fort Canning Park - pala sademetsää keskellä kaupunkia

4 kommenttia:

  1. Ihanaa kuulla teidän elosta siellä, jään innolla odotteleen seuraavia juttuja ja kuvia! Paljon haleja!

    VastaaPoista
  2. Jämppä City kehittyy vielä samanlaiseksi ;) Joulupukille tuli ikävä!

    VastaaPoista
  3. Jorma Uotinen ottaisi liikehuoneiston nro yhdeksän!

    VastaaPoista
  4. Joulupukki vois vähän kysellä lomaa, pukki otetaan vastaan kyllä vielä huhtikuussakin!

    VastaaPoista